AMP pagina’s voor je WordPress website

Bijgewerkt op juni 17, 2022 by Tonny Duiveman

accelerated mobile pages netfortAMP, een initiatief van Google, is een afkorting voor Accelerated Mobile Pages. De nieuwste techniek in de strijd tegen traag ladende websites op mobiele apparaten. AMP’s zijn “slanke” versies van website pagina’s die goed gecached kunnen worden door Google en daardoor enorm snel laden. Het cachen gebeurt in dit geval ook door Google zelf in de “Google AMP Cache”.

AMP is bedoeld voor weergave van websites op mobiele apparaten, voornamelijk smartphones. Voor gebruikers met een trage verbinding is deze ontwikkeling een zegen. De pagina’s laden in alle gevallen razendsnel! Ook met mijn nieuwste Galaxy telefoon is het heerlijk surfen.

De gecachte pagina’s te zijn herkennen aan het bliksem icoontje voor een URL als je zoekt in Google met je telefoon.

Plugin voor WordPress

Een aantal ontwikkelaars is hier op ingesprongen en hebben plugins, extensies of modules ontwikkeld om het maken en bewerken van AMP pagina’s te vergemakkelijken. Bestaande websites kunnen hierdoor redelijk snel en tegen lage kosten omgebouwd worden. Omdat Netfort altijd geïnteresseerd is in de nieuwste technieken op het gebied van SEO en webdesign hebben we met ons team verschillende plugins onderzocht en getest voor WordPress.

Na een aantal uitgebreide testen ben ik zeer tevreden over het werken met “AMP for WP“. Een eenvoudige en makkelijk te onthouden naam voor een pluging die bijna alles doet wat je er van verwacht. Bijna, omdat elke website anders ingericht is en daardoor op zijn eigen manier benaderd zal moeten worden.

Het werken met AMP for WP is een verademing. Met een beetje kennis valt er veel aan te passen. Er zit zelfs een heuse AMP pagina editor bij waarmee je de layout van elke mobiele pagina naar wens kunt inrichten.

AMP voor webshops(?!)

Momenteel is er nog weinig te vertellen over AMP voor webshops. Er is ook geen uitgebreide documentatie online te vinden van gebruikers en ontwikkelaars. Wij hebben een en ander getest en hebben er zo onze mening over. Het is zeker mogelijk maar je zult een aantal veranderingen moeten doorvoeren.

Grafische elementen en het gebruik van javascript zullen tot een minimum beperkt moeten worden en vergeet grote formulieren, pop-ups en nieuwsbrief mogelijkheden. Zaken die je naar mijn mening sowieso onder de loep moet nemen, ook op de desktop versie van je shop. Maar al te vaak kom ik teveel ruis tegen die me afleidt van het doel om iets te kopen.

AMP pagina’s voor je webshop SEO werkt eigenlijk hetzelfde als voor je desktop versie. Wel is het aan te raden om eerst alles grondig te testen voordat de AMP site online gaat.

Stoppen met responsive design?

Dit lijkt een logische vraag maar het antwoord is duidelijk nee! AMP is iets anders dan responsive. Responsive voor AMP betekend een goede weergave op je telefoon, terwijl een responsive desktop website rekening houdt met verschillende resoluties op grotere schermen.

Bij een responsive ontwerp kunnen nog wel alle toeters en bellen geladen worden. Je wil op een laptop of tablet liever geen “platte” AMP website zien.

AMP voor WordPress

SEO

Snelheid is essentieel voor SEO. Daarin kunnen AMP pagina’s een bijdrage leveren. De officiële verklaring van Google zegt hierover dat AMP nog geen ranking factor is, maar dat zal hoogstwaarschijnlijk veranderen in de nabije toekomst. Nu al zien we sommige nieuws en blogpagina’s hoger gepositioneerd staan in Google. Dit effect zal zich uitbreiden naar alle overige pagina’s van elke soort website en kan erg belangrijk worden bij WordPress SEO.

AMP update augustus 2021
Google News gaat websites die Accelerated Mobile Pages (AMP) gebruiken binnen enkele maanden, uiterlijk vanaf voorjaar 2022 geen voorrang meer geven.

“We geven prioriteit aan pagina’s met een geweldige pagina-ervaring, of ze nu gebruik maken van AMP of een andere web-technologie”, aldus Google in een blogpost.

AMP website pagina’s uitbesteden

Laat je de inrichting van AMP pagina’s graag over aan professionals dan kun je daarvoor goed terecht bij Netfort. Inmiddels zijn een aantal websites succesvol voorzien van deze snel ladende pagina’s. Een groot deel ervan is al geïndexeerd en gecashed door Google en het resultaat mag er zijn! Maar let op. Wil je een mobiele site met veel grafische elementen, sliders of uitvoerende scripts begin er dan niet aan. Hiervoor zijn AMP pagina’s niet bedoeld. Een goed voorbeeld hiervan is een One Page website van onze klant Sallas uit Zwolle;

  • Desktop versie: https://www.foodtruckfabrikant.nl/
  • Mobiele AMP versie: https://www.foodtruckfabrikant.nl/amp

De AMP versie ziet er op desktop niet uit, maar op mobiel des te beter.

Zoals je ziet laat de desktop versie sliders, achtergronden, effecten, afbeeldingen en een groot offerteformulier zien. Op de AMP pagina is alle informatie te vinden en het ziet er op mobiel goed uit, maar zoals gezegd is het een eenvoudige weergave met voornamelijk tekst, call to actions en een paar kleine grafische elementen. Hierdoor, en vanwege de Google Cache laadt hij op een smartphone razendsnel, met of zonder snel internet.

Omdat Accelerated Mobile Pages in de ontwikkelingsfase zit en wijzelf ook nog elke dag bijleren kunnen we AMP aanbieden voor een beperkte periode tegen een gereduceerd tarief. De prijzen variëren van € 155,- tot € 465,-(*) per website.

Mobiele website versie is leidend in SERP

Google heeft op 26-5-2018 aangekondigd dat de inhoud van je mobiele versie van je website leidend zal zijn in de zoekresultaten. Dit betekend niet dat er verschillende indexen zijn voor desktop of mobiel, maar dat je posities puur en alleen afhangen van hetgeen je op je mobiele site (bijvoorbeeld AMP) aanbiedt.

Zodra jouw website aan de beurt is om op deze wijze beoordeeld te worden ontvang je een melding via Google Search Console. Eind 2020 zal iedereen die inmiddels wel gehad hebben.

Omdat de content van de mobiele versie nog wel eens verschild van de desktop weergave raad ik aan hier nog eens goed naar te kijken, en waar mogelijk verbeteringen aan te brengen.

Wil je dat wij je mobiele site controleren neem dan even contact op. Wil jij ook AMP pagina’s voor je website dan horen we dat graag;

  • E. info@netfort.nl
  • T. 038-3338838

*Aan de inhoud van deze pagina zijn geen rechten te ontlenen.

Over Netfort

Wij zijn een full service marketingbureau gespecialiseerd in SEO en webdesign.

Contactgegevens

Wij leveren professionele SEO en bouwen websites en webshops voor de hoogste posities in Google. Stel geheel vrijblijvend je vraag.

Klantbeoordelingen

Super bedrijf!

Ben geholpen met een eigen website. Communicatie over en weer top, staan altijd voor je klaar en alles naar mijn wensen geregeld!!!
JoAnna - Hoogeveen

Meer blogberichten

Bekijk ze allemaal