Overstappen op HTTPS, zo hou je de SEO schade beperkt

Bijgewerkt op juni 17, 2022 by Tonny Duiveman

http naar httpsDeze week heeft Google een nieuw “ranking signal” aangekondigd. Websites met een beveiligde HTTPS (HTTP over Transport Layer Security) verbinding krijgen voortaan een hogere ranking in de Google zoekmachine. Het is niet zo dat websites met HTTPS nu meteen alle ranking signals overstijgen, maar langzamerhand zullen deze websites wel beter scoren dan websites zonder HTTPS.

Op dit moment is het eigenlijk nog maar een zwak onderdeel van het algoritme maar volgens Google gaat dit vanaf 2017 veranderen. Men wil webmasters eerst de tijd geven om de overstap te kunnen maken.

Waarom overgaan op HTTPS?

Een verbinding met HTTPS zorgt ervoor dat de verbinding beveildigd is. Het komt er in het kort op neer dat je precies weet met wie je te maken hebt. Een website maken die lijkt op de originele website (onder de “echte” URL), en “afluisteren” door criminelen is daarmee niet meer mogelijk. Zo hoor je nog wel eens dat criminelen doen alsof ze je bank zijn. Log je in op een dergelijke website dan hebben ze al je gegevens in handen. Met een beveiligde verbinding is dit probleem verholpen.

Dit is een slechts een voorbeeld van criminele activiteiten die voor kunnen komen met een onbeveiligde HTTP verbinding. Maar het is veel omvangrijker dan dat. In dit artikel zal ik daar verder niet op ingaan. Wat wel van belang om te weten is dat HTTPS niet alleen onmisbare beveiliging is voor banken en overheidsinstanties. Ook ogenschijnlijk eenvoudige blogs kunnen in handen vallen van criminelen waardoor je privacy flink geschonden wordt. Niet zo’n groot probleem denk je? Hoe zou jij het vinden als vreemden een complete lijst in handen hebben van al je on- en offline activiteiten van het afgelopen jaar?

Wanneer moet mijn website over op https?

Op dit moment wordt er volop getest door SEO’s met websites die alle onbeveildigde URL’s wijzigen naar HTTPS. Ook Netfort voert deze tests uit omdat het van belang is voor de vindbaarheid van je website. Een HTTPS URL is nu eenmaal een nieuw webadres. De SEO inspanningen op je oude URL’s worden hiermee teniet gedaan. Maar de overstap naar https is onvermijdelijk. Om de schade beperkt te houden dien je het volgende in acht te nemen.

Waar moet ik op letten i.v.m. SEO?

  • Gebruik alleen 2048-bit key certificaten
  • Gebruik alleen relatieve URL’s (/pagina.html i.p.v. http://www.website.nl/pagina.html) en check je interne links
  • Maak gebruik van 301 redirects
  • Sluit niet per ongeluk HTTPS uit in de robots.txt file
  • Maak gebruik van canonical URL’s
  • Voeg je website toe aan Search Console van Google

Volg dit en je bent op de goede weg. Sterker nog, meer kun je eigenlijk niet doen. Alleen hopen dat Google je website rankings grotendeels intact laat. Uit ervaring blijkt dat dit in nagenoeg alle gevallen heel goed lukt.

Hiernaast een video waarin medewerkers van Google uitleg geven aan de verschillende aspecten van HTTPS. Er wordt dieper ingegaan op onder meer serverinstellingen en de gevolgen voor websites in Google. Verplichte kost dus voor webmasters en mensen die zich bezighouden met SEO.

Voor vragen over de overstap naar HTTPS kun je terecht bij de medewerkers van Netfort.

Over Netfort

Wij zijn een full service marketingbureau gespecialiseerd in SEO en webdesign.

Contactgegevens

Wij leveren professionele SEO en bouwen websites en webshops voor de hoogste posities in Google. Stel geheel vrijblijvend je vraag.

Klantbeoordelingen

Super bedrijf!

Ben geholpen met een eigen website. Communicatie over en weer top, staan altijd voor je klaar en alles naar mijn wensen geregeld!!!
JoAnna - Hoogeveen

Meer blogberichten

Bekijk ze allemaal