Wat is een webshop?

Moeten we nog uitleggen wat een webshop is? Dit lijkt me voor iedereen wel duidelijk, maar voor de volledigheid toch even een kleine uitleg. Het hoort immers bij “webdesign“.

Een webshop is een online winkel op het internet, ook wel webwinkel of kortweg shop genoemd. Een “offline” winkel noemen we in webdesign kringen ook wel een “stenen winkel”.

In een webshop kun je producten bekijken en kopen, en bij je thuis laten bezorgen. Voorbeelden van webshops zijn de welbekende Bol.com, Wehkamp.nl en Coolblue.nl.

Webshop software

Webshop eigenaren werken met allerlei soorten webshopsoftware of CMS systemen. Van eenvoudig tot zeer geavanceerd.

De meest gebruikte software om webshops te bouwen en beheren is Magento en WordPress WooCommerce. Dit zijn webshop systemen die volledig naar wens op te bouwen en in te richten zijn. Systemen zoals Shopify, Lightspeed en Mijnwebwinkel werken met vaste templates, modules, extensies en plugins. Tot op zekere hoogte kun je deze ook naar je hand zetten, maar de onderliggende code is afgeschermd.

Dit kan een probleem zijn als je op maat gemaakte functionaliteiten wil of bijvoorbeeld advanced SEO. Verhuizen naar een andere hostingprovider of switchen naar een ander systeem is vaak al helemaal niet mogelijk.

;