Wat is een domeinnaam?

Voor de bouw van een website met bijvoorbeeld WordPress en deze uiteindelijk hosten, is een domeinnaam nodig. Een domeinnaam is het adres van je website of URL (Uniform Resource Locator). Een domeinnaam kun je zelf kiezen mits hij nog niet geregistreerd is. Als dat wel het geval is kan het een optie zijn om contact op te nemen met de domeinnaamhouder.

Wil je een website starten? Dit is wat je moet weten over domeinnamen

Als je een website wil starten dan kan de domeinnaam (of URL) die je kiest van cruciaal belang zijn voor succes. Het kiezen van de juiste domeinnaam kan je niet alleen helpen bij de vindbaarheid van je website, maar het helpt je bedrijf ook om betrouwbaar over te komen en autoriteit uit te stralen. In dit artikel gaan we dieper in op het kiezen en kopen of registreren van je domeinnaam.

Waarom een eigen domeinnaam voor je bedrijf?

Het kopen van een eigen domeinnaam wordt bij de start van een bedrijf nogal eens te lang uitgesteld. Dat is begrijpelijk omdat het formuleren van de identiteit van je bedrijf en er een unieke, professioneel domeinnaam bij zoeken veel werk is. Maar als je wilt dat mensen je website, bedrijf, branche of niche herkennen aan de hand van de URL, dan heb je een goede doordachte domeinnaam nodig.

Waar kan ik een domein kopen?

Er zijn een aantal opties om je eigen domeinnaam te registreren. Kopen is eigenlijk niet het juiste woord; je registreert hem voor een bepaalde periode. Meestal is dat jaarlijks. Neem je een geregistreerde domeinnaam over, dan koop je het recht om hem te registreren op jouw naam. Als je al een website hebt overleg dan met je hostingprovider over de aanschaf van een (extra) domeinnaam. Je hostingprovider is meestal ook registrar voor meerdere extensies zoals .nl, .be of .com.

Een domeinnaam wordt beheerd door een registry zoals SIDN waarbij een registrar (zoals Netfort) zich opstelt als tussenpersoon. Wanneer je een domeinnaam registreert wordt je automatisch registrant. Wil je wijzigingen aanbrengen aan de domeinnaam, dan zorgt de registrar ervoor dat deze worden opgeslagen in de database van de Registry

Heb je nog geen hosting dan is het tegelijk registreren van je domeinnaam met hosting meestal goedkoper. Dit komt omdat de naam en je hostingpakket direct aan elkaar gekoppeld kunnen worden.

Is het belangrijk om zoekwoorden in je domeinnaam te hebben?

Trefwoorden zijn een essentieel aspect van SEO en je algemene online aanwezigheid. Ze kunnen helpen potentiële klanten aan te trekken door herkenbaarheid, en zoekmachines “zien” eerder wat je aanbiedt. Idealiter zou je domeinnaam dus trefwoorden moeten bevatten die gerelateerd zijn aan je producten of diensten die mensen zouden gebruiken bij het zoeken.

Maar SEO is meer dan zoekwoorden, en een zoekwoord in de domeinnaam is zeker niet (meer) de heilige graal voor online vindbaarheid! In sommige gevallen is echter een EMD (exact match domain) een goed hulpmiddel om te ranken met SEO. Vraag Netfort gerust naar de voors en tegens, en of een EMD in jouw geval voordeel kan opleveren.

Tips voor het kiezen van een goede domeinnaam

Er is geen one-size-fits-all-aanpak als het gaat om het kiezen van een domeinnaam. Wat voor het ene bedrijf werkt, werkt misschien niet voor het andere. Neem dus de tijd bij het uitzoeken overweeg zorgvuldig de voors en tegens voordat je een definitieve keuze maakt.

De beste manier om een ​​goede domeinnaam te kiezen, is door verschillende namen te testen met behulp van websites zoals SIDN, Google Ads Keyword Planner of zelfs Google Trends. Hou er wel rekening mee dat niet alle tekens worden ondersteund bij het registreren van een domeinnaam. Nadat je verschillende opties hebt getest, kies je een naam waarin een zoekwoord is verwerkt met een hoog zoekvolume (hoog aantal zoekopdrachten per maand) en het liefst weinig concurrentie.

Nadat je je top twee of drie hebt gevonden, registreer je ze allemaal. Hiermee voorkom je dat iemand anders ze gaat registreren! Netfort kan meer dan 300 domeinextensies voor je registreren. De overeenkomst wordt aangegaan voor een jaar.

;